مقالات

درباره الکل طبی چه میدانید؟

الکل طبی

کاربرد الکل طبی در ضدعفونی و گندزدایی سطوح

همانطور که می دانید؛ ضدعفونی در عصر کرونا از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از زمان پیدایش ویروس کرونا در جهان؛ سازمان جهانی بهداشت؛ با تشویق افراد به رعایت موارد بهداشتی از قبیل؛ پوشیدن ماسک و دستشکش و رعایت فاصله اجتماعی، بر ضدعفونی فضاهای مختلف و سطوح نیز تاکید فراوان دارد. در واقع؛ محدودیت های مختلف از جمله تعطیلی بسیاری از کسب و کارها و فعالیت هایی که زمینه انتشار ویروس را بیش از پیش از فراهم می کند، یکی از راهکارهای جدی برای پیشگیری از کرونا تلقی می شود. درواقع؛ کاهش ساعات کاری یا تعطیلی فعالیت های مختلفی از جمله؛ اداره، کارخانه، مراکز تجاری همانند پاساژ، سالن زیبایی و مراکز ورزشی که از مکان های پرتجمع ویروس کرونا محسوب می شوند، از اصلی ترین راه های مقابله با بیماری کرونا در جامعه است.

پس از گسترش و شیوع بیماری کرونا؛ صنایع مختلفی به تولید مواد ضدعفونی کننده و الکل های مختلف مشغول شدند. در واقع از آن جایی که ویروس کرونا به سهولت قابل سرایت به افراد مختلف می باشد؛ ضدعفونی و گندزدایی محیط و سطوح با مواد پاک کننده قوی، از جمله موثرترین راهکارهای جلوگیری از انتشار بیماری کروناست.

خاصیت میکروب زدایی الکل در از بین بردن آلودگی های محیط، از اصلی ترین روش های پاکسازی در دوران کرونا محسوب می شود. در واقع؛ با پیدایش بیماری در جهان؛ اغلب مردم به استفاده از مواد ضدعفونی کننده حاوی الکل روی آورده اند. در واقع الکل با تخریب بافت ویروس آن را به طور کامل نابود می کند.

الکل؛

از جمله مواد آلی می باشد که از دو نوع اتانول و متانول تشکیل شده است. رایج ترین نوع الکل که به نسبت دیگر انواع آن کم خطر می باشد، اتانول یا نام دیگر آن الکل طبی است. الکل طبی از نوع الکل های بی رنگ است که برای ضدعفونی تجهیزات پزشکی و یا ضدعفونی دست ها در دوران کرونا کاربرد دارد. اما متانول که از آن بعنوان الکل صنعتی نیز یاد می شود، مضرات و مخاطرات بسیاری را برای سلامتی انسان ایجاد می کند. همزمان با شیوع بیماری کرونا در کشور و نیاز افراد به استفاده از الکل های طبی ضدعفونی کننده؛ بسیاری از افراد سودجو متانول را بعنوان الکل طبی به بازار عرضه می کند که به هیج وجه برای مصارف روزمره مناسب نیست. استنشاق یا تماس با میزان کمی از قطرات الکل صنعتی، می تواند سبب ایجاد مشکلات و ناراحتی های جسمانی برای افراد بشود. اما با توجه به شباهت های این دو نوع الکل در بازار، از چه طریق می توان الکل طبی را از الکل صنعتی شناسایی کرد. در این مطلب؛ ضمن بررسی چگونگی تشخیص این دو نوع الکل، به ماهیت الکل طبی و موارد استفاده آن نیز خواهیم پرداخت.

چطور الکل طبی را از صنعتی تشخیص دهیم؟

الکل طبی

همانطور که پیش تر نیز متذکر شدیم؛ اتانول یا الکل اتیلیک که به الکل طبی نیز معروف است؛ که با دارا بودن خلوص 96 درصد یکی از بهترین گزینه ها برای ضدعفونی سطوح و همچنین ضدعفونی دست ها به شمار می رود. در واقع به منظور پاکسازی سطوح و محیط از میکروب و ویروس، دارا بودن خلوص بالای 70 درصد کفایت می کند که اتانول از 96 درصد خالص و 4 درصد آب تشکیل می دشود، نیز گزینه خوبی محسوب می باشد. معمولا؛ توصیه می شود برای ضدعفونی دست از ژل های ضدعفونی کننده یا محلول های شوینده استفاده کنید و صرفاً در صورت در دسترس نبودن مواد ضدعفونی کننده، الکل طبی را امتحان کنید.

الکل طبی

ماده ای کاملا بی رنگ است که به هنگام سوختن، شعله ی آبی رنگ نمایان می شود. اگر چه میزان سمی بودن این ماده، از الکل صنعتی کمتر است؛ به خاطر داشته باشید که مصرف مواد ضدعفونی کننده همانند الکل های طبی و صنعتی هیچ تاثیری در پاکسازی اندام های داخلی بدن ندارد. به منظور گندزدایی سطوح و محیط با الکل طبی؛ برای جلوگیری از استنشاق مواد حتما از ماسک استفاده کنید چرا که این نوع الکل دارای بوی قوی و تندی می باشد.

الکل صنعتی

الکل صنعتی نیز معمولا در استفاده از صنایع کاربرد دارد، یکی از ماده های سمی است که به هیچ عنوان برای استفاده روزمره افراد همانند؛ ضدعفونی محیط و… توصیه نمی شود. همچنین؛ بوی ناشی از الکل صنعتی بسیار قوی و سوزاننده تر از الکل طبی است که این خود یکی از راه های شناسایی این دو الکل می باشد.

تماس متانول با پوست می تواند عارضه های پوستی شدیدی را ایجاد کند. حتی نوشیدن صرفاً چندین قطره از الکل صنعتی، نابینایی، نارسایی کلیوی و حتی مرگ افراد را به دنبال خواهد داشت. بنابراین؛ دانستن راه های تشخیص الکل طبی از الکل صنعتی ضروریست. علاوه بر روش های عنوان شده؛ یکی از راه های شناسایی آن، سوزاندن الکل است.

الکل صنعتی به هنگام سوختن دارای رنگ زرد مایل به نارنجی است که با رنگ آبی الکل طبی کاملاً متفاوت است. روش دیگر شناسایی این دو، از راه رنگ آن هاست. معمولاً به جهت تشخیص آسان افراد و همچنین متمایز کردن این دو نوع الکل؛ در تولید الکل صنعتی از رنگ استفاده می کنند، حال آن که الکل طبی کاملا بی رنگ است.

توصیه می شود؛ برای جلوگیری از خرید الکل های غیر استانداراد؛ حتما از داروخانه و فروشگاه های معتبر الکل طبی را خریداری کنید. به خاطر داشته باشید که الکل طبی یا اتانول، حتما می بایست تاییدیه وزارت بهداشت و درمان را دارا باشد.

الکل طبی

در چه مواردی از الکل طبی استفاده می شود؟

همانطور که در ابتدا نیز اشاره کردیم؛ الکل طبی در حالت عادی دارای خلوص 96 درصد است که برای تخریب ساختار ویروس و میکروب بسیار مناسب است. با شیوع ویروس کرونا در جهان بسیاری از افراد معتقدند که؛ صرفاً استفاده از الکل های با غلظت بالا می تواند در ضدعفونی محیط تاثیرگذار باشد. اما خوب است بدانید که؛ اغلب مواد ضدعفونی کننده ای که در دوران کرونا توسط صنایع تولید می شود خود حاوی الکل های 70 درصد می باشند که برای نابودی کامل میکروب ها کافیست. همچنین؛ غلظت بالای الکل نشان دهنده ی تاثیرگذاری بیشتر آن نیست و کارکرد اغلب الکل های طبی با میزان غلظت متفاوت نیز، یکسان است.

طبق توصیه محققان این حوزه؛ برای ضدعفونی سطوح و دست ها می توانید از ژل های ضدعفونی کننده و محلول های پاک کننده عادی نیز استفاده کنید. اما در صورت شدت آلودگی، در دسترس نبودن محلول ها و یا گرانی مواد شوینده، می توانید با استفاده از اتانول 96 درصد و اضافه کردن مقداری آب به آن؛ الکل طبی با خلوص 70 درصد تولید کنید. به خاطر داشته باشید که؛ در صورت اضافه کردن مقدار بیش از حد آب به اتانول، خاصیت میکروب زدایی آن به نسبت کمتر خواهد شد.

توجه داشته باشید؛ که به هیچ وجه از الکل طبی بعنوان موارد مصرفی خوراکی استفاده نکنید. سرگیجه، تهوع، مسمومیت و… بخشی از مضرات استفاده از این نوع ماده می باشد. همچنین از تماس اتانول با دهان و مخاط چشم و بینی جداً خودداری کنید.

در صورت التهابات ناشی از تماس الکل با پوست دست در طولانی مدت، توصیه می شود حتما به مراکز درمانی و پزشکان مربوطه مراجعه کنید. چنانچه؛ به علت سهل انگاری، با الکل های طبی مسموم شدید، هر چه سریع تر به بیمارستان مراجعه کرده تا شروع فرآیند درمان زودتر آغاز شود. توصیه می شود؛ هرگونه الکل اعم از؛ الکل های طبی و صنعتی را دور از دسترس اطفال نگهدارید. برای اطمینان از میزان اثرگذاری الکل بر روی سطوح؛ حتما آن را از مراکز معتبر خریداری کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *