چرا ضدعفونی سالن بدنسازی اهمیت دارد؟
به دلیل شیوع بیماری کرونا که خطرناکترین ویروس بیماری زای این روزهاست، صاحبان و مدیران باشگاه های بدنسازی و همچنین مربیان بیش از پیش به اهمیت ضدعفونی محیط و امکانات ورزشی داخل این اماکن پی برده اند. اما محیط باشگاه پیش از ظهور بیماری کرونا نیز میزبان دیگر عوامل بیماری زا از جمله انواع باکتری ها، ویروس ها و قارچ ها بوده است.
آلودگی این محیط احتمالاً به دلیل عمومی و مشترک بودن تجهیزات ورزشی و همچنین تعریق ورزشکاران حین انجام تمرینات است، اما مسئله ای که اهمیت دارد ضدعفونی مرتب باشگاه و نحوه انجام آن می باشد. در حال حاضر حیات و سلامت افراد جامعه در گرو رعایت قوانین بهداشتی ایجاد شده و همچنین ضدعفونی سالن بدنسازی مرتب محیط است که باشگاه ها نیز به عنوان یکی از اماکن شلوغ و پرخطر از این قاعده مستثنی نیستند.
این مقاله دربردارنده اطلاعاتی در مورد ضدعفونی سالن های بدنسازی، آموزش به اعضاء باشگاه و نحوه نظافت متناوب سالن های بدنسازی می باشد.
چرا باشگاه ها، مکان مطلوبی برای رشد عوامل بیماری زا است؟
مربیان ورزشی و به طور خاص مربیان رشته بدنسازی در محیط های ورزشی مختلفی کار می کنند که از این جمله میتوان از باشگاه های بزرگ و کوچک و همچنین منازل مشتریان نام برد. در تمام این مکان ها سطوح و تجهیزاتی وجود دارند که توسط افراد مختلفی لمس می شوند. تحقیقات انجام شده نشان میدهد که ویروس ها و باکتری های بی شماری بر روی این سطوح وجود دارند. یکی از این مطالعات انجام شده حاکی از آن است که تجمع ویروس ها بر روی این سطوح بیشتر از باکتری هاست.
این آلودگی ها بخصوص بر روی وسایل مربوط به تمرین های بدنسازی بیشتر از ایروبیک و دیگر ورزش ها می باشد. در سالن های ورزشی شلوغ تر که در طول روز افراد متعددی به طور مشترک از یک سری تجهیزات خاص استفاده می کنند، احتمال انتقال بیماری های خطرناک به وسیله این میکروارگانیسم ها بیشتر می شود.
چگونگه سالن بدنسازی را در پنج مرحله ضدعفونی کنیم؟
برای ضدعفونی کردن مکان های عمومی مانند باشگاه ها، افراد حرفه ای و متخصص مراحلی را پیشنهاد کرده اند که ترتیب این روند به شرح زیر می باشد:
۱. قبل از انجام هرکاری دست های خود را بشویید. شستن دست ها به مدت بیست ثانیه با آب و صابون و یا ضد عفونی کردن دست ها با یک محلول الکلی به مدت بیست ثانیه یکی از ساده ترین و مهمترین مراحل کار است. محلول الکلی باید حاوی حداقل شصت درصد الکل باشد.
۲. از لباس های مخصوص، دستکش و ماسک برای ضدعفونی استفاده کنید. این مرحله برای حفظ سلامت شما از عوامل بیماری زا می باشد. همچنین در صورت امکان استفاده از شیلد یا عینک محافظ نیز توصیه می شود.
۳. در صورت استفاده از پارچه یا پد برای ضدعفونی، پاک کردن سطوح حتماً باید در یک جهت انجام شود، به این طریق احتمال بازگشت ویروس به سطح وجود نخواهد داشت. برای ضدعفونی کردن احتمالاً تعداد زیادی پد مورد نیاز است. در صورت استفاده از اسپری، تنها اسپری کردن مواد به تمام نقاط سطوح کافیست.
۴. مواد ضدعفونی کننده باید برای روی سطوح باقی بمانند، از خشک کردن رطوبت با پارچه دیگری خودداری کنید. بسیاری از مواد ضدعفونی کننده برای اثرگذاری بهتر نیاز به زمان دارند تا در معرض هوا خشک شوند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به بروشور یا برچسب روی محصول مراجعه کنید.
۵. پس از اتمام کار، تمام لوازم مصرفی یکبار مصرف را در کیسه پلاستیکی جداگانه بگذارید و به سطل زباله منتقل کنید. سپس دستان خود را مجدداً با آب و صابون بشویید.
توصیه های بهداشتی در سالن بدنسازی
زمانی که از وسایل ورزشی مشترک قابل حمل مانند فوم رولرها و یا توپ های تناسب اندام استفاده می کنید باید به این نکته توجه داشته باشید که این دسته از وسایل توسط افراد بیشتری لمس می شوند. این گونه وسایل باید مکرراً در طول روز ضدعفونی شوند.
پس از انجام ضدعفونی بهتر است تمام سطوح ضدعفونی شده را پس از خشک شدن با یک محلول سبک متشکل از آب و صابون یک بار دیگر تمیز کنید. با انجام این کار مواد شیمیایی خشک شده بر روی سطوح پاک می شوند . این مواد ممکن است برای بعضی افراد حساسیت های پوستی ایجاد کنند.
چطور نکات بهداشتی را به اعضاء باشگاه آموزش دهیم؟
به عنوان یک مربی ورزشی یا مدیریت سالن بدنسازی، لازم است در زمینه رعایت موارد بهداشتی و راه های گسترش عوامل بیماری زا مانند کووید ۱۹، اطلاعاتی را در اختیار اعضاء و مشتریان باشگاه بگذارید. این مسئله باعث می شود مشتریان با دقت بیشتری نکات بهداشتی را رعایت کنند.
برای کمک به حفظ سلامت افراد شما می توانید اقداماتی مؤثر اما ساده را انجام دهید. به عنوان مثال زمانی که یک دستگاه یا وسیله ورزشی توسط کاربری مورد استفاده قرار گرفت، برای استفاده افراد بعدی، یک حوله تمیز را بر روی سطح مورد نظر قرار دهید. با انجام این کار بین کاربر بعدی و سطح وسیله مورد نظر مانعی ایجاد کرده اید تا در صورت وجود عوامل بیماری زا، از انتقال آنها به بدن کاربر جلوگیری شود.
آیا این حرکت قدمی مؤثر برای فعالیت سالم در یک محیط ورزشی است؟
اقدام بعدی که می توانید انجام دهید، ضدعفونی کردن هریک از وسایل دقیقاً پس از استفاده هر فرد است. در این صورت اگر حین فعالیت ورزشی قطرات عرق بر روی تجهیزات ریخته باشد، از انتقال و انتشار ویروس ها و باکتری ها جلوگیری کرده اید. انجام این کار به سادگی و تنها با استفاده از یک اسپری ضدعفونی کننده امکان پذیر است. کافیست پس از استفاده هر فرد، محلول ضدعفونی کننده را بر روی سطح وسایل اسپری کنید و اجازه دهید خشک شود.
پس از انجام فعالیت های ورزشی نیز دست های خود را با آب و صابون بشویید. رعایت این نکته مهمترین اقدام پیشگیری کننده از ابتلاست. ضمناً فراموش نکنید این نکته را به دیگر اعضاء باشگاه نیز گوشزد کنید.
بهداشتی بودن محیط ورزشی چه اهمیتی دارد؟
پیشگیری از بیماری های میکروبی و ویروسی دغدغه ذهنی همه مدیران سالن های ورزشیست. از طرفی تأمین سلامت مربیان و مشتریان و از طرف دیگر اهمیت تداوم فعالیت باشگاه نگرانی هایی برای مدیریت باشگاه ایجاد می کند. اما داشتن یک برنامه نظافت و ضدعفونی تا حد زیادی کمک کننده است. این برنامه بهداشتی با تمام جزئیات باید به کارکنان باشگاه اطلاع داده شود. تمام پرسنل باید از نحوه مصرف مواد ضدعفونی کننده و زمان آن مطلع باشند. همچنین مکان قرار دادن این مواد نیز باید به تمام افراد اعلام شود تا در صورت نیاز، به آنها دسترسی داشته باشند.
با اعلام برنامه نظافت و ضدعفونی روزانه نیز به تمام کارکنان مشغول در سالن اطمینان خاطر می دهید که محیط امنی برای فعالیت آنان ایجاد کرده اید و سلامت آنها برایتان مهم است. به علاوه، با انجام این کار افراد برای همکاری بیشتر و کمک در حفظ بهداشت محیط تشویق می شوند. این برنامه باید جزئیات فعالیت های بهداشتی در هر روز را مشخص کند. البته ضدعفونی کردن لوازم و تجهیزات پر کاربرد اندکی دشوار است اما با داشتن یک برنامه منسجم و کمک گرفتن از نیروها و یا مراکز خدماتی انجام آن ساده تر می شود.
نکات مهمی که جهت جلوگیری از گسترش ویروس لازم است انجام شوند
جلساتی که نیاز به نزدیکی یا تماس با افراد دارند کاهش پیدا کند.
بین همکاران و مشتریان فاصله 1/5 تا 2 متری رعایت شود.
باز کردن پنجره ها برای ایجاد جریان هوا در محیط
فاصله بین میزهای کاری بیشتر شود.